Autor |
Wiadomość |
wojtek9
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:17, 23 Sie 2013 Temat postu: Maślan etylu z maślanu sodu |
|
|
Maślan etylu można otrzymać następująco. Kawałki masła gotuje się z roztworem wodorotlenku sodu. W wyniku zmydlania tłuszczów (estrów) kwasu masłowego otrzymuje się w ten sposób maślan sodu. Później wygotowaną mieszaninę (jest w niej glicerol, maślan sodu, masło i wodorotlenek sodu) wlewa się do mieszaniny etanolu i kwasu siarkowego i wstawia się do łaźni wodnej. Powstaje pachnący ananasami eter- maślan etylu.
Moje pytanie dotyczy tego, w jaki sposób z maślanu sodu powstał ester. Przecież reakcja estryfikacji to reakcja kwasu z alkoholem, a tu mamy sól kwasu i alkohol. Czyżby maślan sodu rozkładał się do kwasu masłowego? (hydroliza?)
Proszę o szybką odpowiedź.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
1SnajpeR7
Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 21:35, 03 Gru 2013 Temat postu: Re: Maślan etylu z maślanu sodu |
|
|
wojtek9 napisał: | Maślan etylu można otrzymać następująco. Kawałki masła gotuje się z roztworem wodorotlenku sodu. W wyniku zmydlania tłuszczów (estrów) kwasu masłowego otrzymuje się w ten sposób maślan sodu. Później wygotowaną mieszaninę (jest w niej glicerol, maślan sodu, masło i wodorotlenek sodu) wlewa się do mieszaniny etanolu i kwasu siarkowego i wstawia się do łaźni wodnej. Powstaje pachnący ananasami eter- maślan etylu.
Moje pytanie dotyczy tego, w jaki sposób z maślanu sodu powstał ester. Przecież reakcja estryfikacji to reakcja kwasu z alkoholem, a tu mamy sól kwasu i alkohol. Czyżby maślan sodu rozkładał się do kwasu masłowego? (hydroliza?)
Proszę o szybką odpowiedź. |
Ciekawe.
Ale ja chyba mam już rozwiązanie:
C3H7CO[ONa] + C2H5O[H] --(H2SO4)->* C3H7COOC2H5 + NaOH.
Nie wiem, czy o to chodziło...
* - nie dało się wzoru kwasu siarkowego napisać nad strzałką (bez rysowania w programie graficznym), więc improwizowałem.
PS: Temat trochę stary, ale nikt w nim nie napisał aż do wczoraj, dlatego odpisałem.
Edit: Drobna poprawka, teraz powinno wszystko grać.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez 1SnajpeR7 dnia Czw 19:58, 05 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
Raghnall
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 16:54, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
W ogóle skąd tam się ten kwas masłowy bierze? Przecież w maśle są kwasy tłuszczowe o znacznie większej ilości atomów węgla, a takiego masłowego raczej nikt w świeżym maśle mieć nie powinien. Ja bym powiedział, że to raczej nie zadziała, ale pewnie się mylę. Jestem tylko zwykłym licealistą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
1SnajpeR7
Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 16:59, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Raghnall napisał: | W ogóle skąd tam się ten kwas masłowy bierze? Przecież w maśle są kwasy tłuszczowe o znacznie większej ilości atomów węgla, a takiego masłowego raczej nikt w świeżym maśle mieć nie powinien. Ja bym powiedział, że to raczej nie zadziała, ale pewnie się mylę. Jestem tylko zwykłym licealistą ![Smile](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_smile.gif) |
Może się te kwasy tłuszczowe w odpowiednich warunkach rozkładają do kwasu masłowego? Tak podejrzewam, że stąd one się biorą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
Raghnall
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 17:04, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Ale w jakich warunkach? Tu nie ma nic na ten temat. Na pewno nie od ciepła, bo by ci na patelni powstawał kwas masłowy i wszystko byłoby gorzkie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
1SnajpeR7
Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 17:23, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Kwas masłowy - powstaje podczas rozkładu (jełczenia) masła, nadając mu charakterystyczny przykry zapach.
Myślę, że ciepło też się przyczynia, ale to zjełczenie masła (podobnie jak rdzewienie żelaza) to tylko kwestia czasu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
Raghnall
Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 17:35, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Och naprawdę? (:
Czyli doświadczenie trwa tydzień? Oczywiście, że jełczenie masła to kwestia czasu, ale nie zjełczeje ci przez 5 minut grzania.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/gBlue/images/spacer.gif) |
|