1SnajpeR7
Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:55, 05 Gru 2013 Temat postu: "Zabawa" z wywarem z czerwonej kapusty |
|
|
Witam. Od razu mówię,że nie mam pewności, czy dział jest dobry, ale lepszego nie ma, więc chyba dobry.
Ale wracam do tematu. Nudziło mi się po prostu, więc przygotowałem wywar z czerwonej kapusty. Wiem, wielu z Was zna to doświadczenie, on jest też jednym z prostszych, ale dla mniej zaawansowanych pasjonatów chemii podaję tu kilka procedur dot. robienia wywaru i się nim posługiwania. Spokojnie, trudne nie są.
Przygotowanie:
Potrzebne będą: czerwona kapusta, najlepiej dwa czyste pojemniki i woda
Sposób przyrządzenia: Liść czerwonej kapusty kroimy drobno, następnie dodajemy do jednego z pojemników, a następnie polewamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy liście od płynu i wlewamy zawartość do drugiego pojemnika.
Sprawdziłem następujące produkty (ale nie tylko to, co wymieniłem):
Mydło szare - odcz. (odczyn) zasadowy
Mydło w płynie - odcz. kwaśny (dokł. pH~5,5)
Cytryna - odcz. kwaśny
Soda oczyszczona - odcz. zasadowy
Płyn Putzmeister - odcz. kwaśny
Olej - odcz. obojętny
Możliwe, że się w którymś pomyliłem, ale daltonistą nie jestem, błąd mógł być wynikiem zanieczyszczenia naczynia, choć starałem się, aby były one czyste, aż do dodania wywaru, więc to naprawdę mało prawdopodobne, że się pomyliłem.
Kolory odczynnika:
Odcz. kwaśny - różowy/czerwony
Odcz. obojętny - fioletowy
Odcz. zasadowy - niebieski/zielony
Jeżeli dałem dwa kolory, to zależy on prawdopodobnie od mocy kwasu/zasady.
Jednak - i tu napiszę całkiem serio - wywar szybko się psuje, więc dobrze jest zakonserwować denaturatem (lub czymś innym).
Proszę tutaj pisać, jakie produkty badaliście tą metodą (i proszę też podać odczyn produktu).
Wszelkie uwagi też dobrze jest pisać w tym temacie, może się czegoś jeszcze dowiem.
PS: Jeżeli "bawiliście" się innym wskaźnikiem, to proszę podać też jego nazwę i kolor roztworu (tak "na oko")
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez 1SnajpeR7 dnia Pią 18:07, 06 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|