Forum www.forchem.fora.pl Strona Główna

 "Zabawa" z wywarem z czerwonej kapusty

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Autor Wiadomość
1SnajpeR7




Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:55, 05 Gru 2013    Temat postu: "Zabawa" z wywarem z czerwonej kapusty

Witam. Od razu mówię,że nie mam pewności, czy dział jest dobry, ale lepszego nie ma, więc chyba dobry. Very Happy
Ale wracam do tematu. Nudziło mi się po prostu, więc przygotowałem wywar z czerwonej kapusty. Wiem, wielu z Was zna to doświadczenie, on jest też jednym z prostszych, ale dla mniej zaawansowanych pasjonatów chemii podaję tu kilka procedur dot. robienia wywaru i się nim posługiwania. Spokojnie, trudne nie są.
Przygotowanie:
Potrzebne będą: czerwona kapusta, najlepiej dwa czyste pojemniki i woda
Sposób przyrządzenia: Liść czerwonej kapusty kroimy drobno, następnie dodajemy do jednego z pojemników, a następnie polewamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy liście od płynu i wlewamy zawartość do drugiego pojemnika.

Sprawdziłem następujące produkty (ale nie tylko to, co wymieniłem):
Mydło szare - odcz. (odczyn) zasadowy
Mydło w płynie - odcz. kwaśny (dokł. pH~5,5)
Cytryna - odcz. kwaśny
Soda oczyszczona - odcz. zasadowy
Płyn Putzmeister - odcz. kwaśny
Olej - odcz. obojętny
Możliwe, że się w którymś pomyliłem, ale daltonistą nie jestem, błąd mógł być wynikiem zanieczyszczenia naczynia, choć starałem się, aby były one czyste, aż do dodania wywaru, więc to naprawdę mało prawdopodobne, że się pomyliłem.
Kolory odczynnika:
Odcz. kwaśny - różowy/czerwony
Odcz. obojętny - fioletowy
Odcz. zasadowy - niebieski/zielony

Jeżeli dałem dwa kolory, to zależy on prawdopodobnie od mocy kwasu/zasady.
Jednak - i tu napiszę całkiem serio - wywar szybko się psuje, więc dobrze jest zakonserwować denaturatem (lub czymś innym).

Proszę tutaj pisać, jakie produkty badaliście tą metodą (i proszę też podać odczyn produktu).
Wszelkie uwagi też dobrze jest pisać w tym temacie, może się czegoś jeszcze dowiem. Very Happy

PS: Jeżeli "bawiliście" się innym wskaźnikiem, to proszę podać też jego nazwę i kolor roztworu (tak "na oko")


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez 1SnajpeR7 dnia Pią 18:07, 06 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forchem.fora.pl Strona Główna -> Laboratorium Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gBlue v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin