belpherka
Bogini Chemii
Dołączył: 13 Sie 2013
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 56 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:25, 15 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Nie jest redukujący gdy oba monosacharydy połączone są wiązaniem glikozydowym, w którym biorą udział hemiacetalowe (anomeryczne) atomy węgla z obu cząsteczek monosacharydów. Inaczej mówiąc, gdy dla połączonych dwóch aldoz masz wiązanie 1,1-glikozydowe albo dla aldozy i ketozy 1,2-glikozydowe (tak jest w sacharozie) albo dla dwóch ketoz 2,2-glikozydowe. Tak jest dlatego, bo przez obecność takiego wiązania żaden z pierścieni nie może się otworzyć.
Gdy natomiast w tworzeniu wiązania glikozydowego bierze udział tylko jeden anomeryczny atom węgla, to cukier jest redukujący, bo jeden z pierścieni może się otworzyć.
Post został pochwalony 1 raz
|
|